Friday, August 13, 2010

-Resipi Masakan Ku-

1.Carrot Cake



Bahan-bahan:
1 cawan olive oil
1 cawan gula perang
3 biji telur - dipukul sedikit
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 camt soda bikarbonat
2 camt serbuk kulit kayu manis
2 cawan parutan karot - dlm 3-4 batang karot
1 cawan kacang walnut - dicincang

Bahan2 aising:
250gm cream cheese - suhu bilik
1 cawan gula aising
1 camt esen vanila

cara2:

  • panaskan oven pada suhu 180C dan sapukan sedikit mentega pada tin kek. taburkan juga sedikit tepung supaya senang utk mengeluarkan kek
  • satukan minyak, gula dan telur di dalam mixing bowl dan pkul sehingga sebati
  • ayakkan tepung, soda bikarbonat dan serbuk kulit kayu manis ke dalam adunan minyak dan kacau biar sebati
  • masukkan parutan karot dan kacang walnut, gaul perlahan hingga rata
  • tuangkan kedalam tin kek dan bakar selama 45 - 50 min atau sehingga masak
  • sejukkan 10 min sebelum dikeluarkan dari tin
  • untuk membuat aising: satukan semua bahan ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati
  • bolehlah disapukan ke atas atau keseluruhan kek dan biarkan di dlm fridge sekejap supaya aising keras sedikit sebelum dipotong

2.SINGGANG DAGING

Bahan
500 gm daging [hiris nipis]
3 keping asam keping
3 ulas bawang putih ]
4 cm lengkuas ] hiris
3 cm kunyit hidup ]
1 s/b ketumbar ]
1 s/k jintan manis ] tumbuk kasar
Ciliapi
garam
Air secukupnya

Cara
1.Masakkan semua bahan kecuali ciliapi dalam periuk dan masakkan sehingga daging lembut.
2. Masukkan ciliapi dan rasakan garamnya.
3. Hidangkan dengan nasi putih dan sambal belacan


3.Popia goreng


Bahan-bahan ( 10 batang )

  • 10 keping kulit popia
  • 10 keping cheese (klu xnk letak pun boleh,ikut selera masing2 ye)
  • 1/2 batang lobak merah- potong halus memanjang
  • 2 cawan taugeh
  • 1 keping dada ayam- potong kecik@ dadu
  • 1 sudu kecil pati ayam maggie
  • sedikit gula
  • Minyak untuk menggoreng
  • 1 ulas bawang putih-diketuk

Cara-cara
  1. Sediakan inti. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan ayam. Goreng sehingga ayam masak. Kalau perlu, tambahkan sedikit air.
  2. Masukkan pati ayam, gula lobak merah dan taugeh. Kacau. Biarkan 1-2 minit. kemudian padamkan api
  3. Ambik satu kulit popia. Letakkan sekeping cheese ke atasnya. Kemudian masukkan inti. Balutlah macam biasa. Dihujungnya letakkan sedikit air sebagai pelekat. Ulang sampai habis.
  4. Goreng dengan minyak penuh. Api hendaklah sederhana untuk mengelakkan hangus

4.AYAM MASAK HALIA



Bahan
500 gm ayam [potong kecil dan basuh bersih]
3 s/b sos tiram ]
1/2 cawan air ] bancuh
1 s/k tepung jagung ]
1 s/k serbuk lada hitam
1 pokok daun bawang [potong pendek]
1 biji buah tomato [belah 4]
minyak
garam
Bahan Hiris
5 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 tangkai cili merah
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga layu.
2. Masukkan ayam dan kacau rata. Masukkan sikit air dan tutup
3. Masakkan ayam sehingga lembut.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan sos tiram. Biarkan sehingga pekat.
5. Masukkan buah tomato dan daun bawang. Kacau rata.
6. Hidangkan.


5.Daging Masak Hitam



Bahan-bahan:
1 kg daging (direbus dan dihiris)
1 cawan air rebusan daging
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 sudu besar cili boh atau cili kering kisar
4 sudu besar gula merah
1/2 cawan kicap pekat
1 cawan air asam jawa atau 3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Air

Bahan-bahan dikisar:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 batang serai
1 cm kunyit hidup
2 cm halia

Cara Penyediaan
1. Daging direbus sehingga empuk dan dihiris. Simpan air rebusannya.
2. Kemudian, panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar bersama cili boh. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Masukkan daging dan air rebusannya.
4. Masukkan gula merah, kicap pekat dan air. Tambahkan garam secukup rasa, air asam jawa dan bawang besar. Masak sehingga 5 minit lagi dan angkat.

Petua masakan
1. Banyakkan halia untuk menyedapkan rasa
2. Kerisik boleh ditambah untuk mengeringkan kuah (ala rendang)


6.ASAM PEDAS BATANG KELADI



Bahan2:-
2 batang keladi
2 ulas bawang putih( dikisar halus )
5 biji bawang merah( dikisar halus )
3 tangkai cili merah ( dikisar halus )
1 inci kunyit hidup ( dikisar halus )
1/2 cawan belacan ( dikisar kasar )
1/2 genggam ikan bilis ( dikisar kasar )
1/2 cawan jus asam jawa
Daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa

Cara2 nyer:-
- Potong batang keladi dlm anggaran 3 inci & buang selaputnya. Rebus batang keladi setengah masak bersama 2 keping asam & sedikit garam. Angkat & tos.
- Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.Tuangkan air sebagai kuahnya.Biarkan mendidih.
- Kemudian,masukkan batang keladi bersama daun kesum,jus asam jawa,garam & gula secukup rasa
- Angkat dan hidangkan...

7.Kek batik biskut marie



Bahan-bahan
• 1 bungkus (350g) biskut marie
• Setengah buku butter
• 2 biji telur
• 1 cwn serbuk koko
• 1/2 cwn milo
• 1 cwn air
• 3/4 cwn gula
• ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
1. patah2kan biskut
2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang


8.KEK COKLAT




Bahan2
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir

Bahan A
1sudu kecil vanila
1 1/2cwan susu segar perisa coklat
1/2cwan air campur dgn 2sudu nescafe

Bahan B
2sudu kecil sodium bikarbonat
1sudu kecil baking powder
1/2 cwan serbuk koko
2 cwan tepung gndum

Topping
1/2 cwn koko
1/2 susu pekat
1sudu besr minyk msak

Cara2
pukul telur sehingga kembang
masuk gula n pkul lg
msuk minyk masak
ayak semua bhn B dan masuk sdkt demi sdkt ke dlm telur td berselang seli dgn bhn A. Gaul sebati.
Bakar pd suhu 170 degree selama 1 jam hingga masak

Untuk topping, masuk semua bhn dlm periuk dgn api kecil. panaskan sampai likat n tuang atas kek

9.Daging Masak Merah



Bahan-bahan
  • Daging
  • Bawang besar
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • cili boh (tp owei sll guna cili kering yg dh dikisar sendiri)
  • Tomato
  • cili merah
  • cili padi
  • garam
  • air asam jawa
  • kicap
  • osyter souce
  • kentang (hubby owei suka)
  1. Bawang merah, tomato, cili merah, cili padi, air asam jawa - di-blender
  2. Sll owei akan rebus dulu daging kasik empuk, air daging yg tgal nnt campur time masak nnt
  3. tumis bwg merah, n bwg putih till yellowish.. letak cili pes
  4. pastu tuang semua yg dikisar td dlm periuk - tgu mendidih
  5. since hubby suka mkn kentang - owei letak kentang yg dh dihiris
  6. masukkan daging n air rebusan daging
  7. letak kicap sket.. letak oyster sauce sket... masuk garam sket..
  8. pastu biar kering sket.. blh ler angkat hidang
ada org suka hiaskan dgn carrot, daun saderi, daun bawang, bwang besar hiris bulat tu...

10.Ikan Keli Berlada





Bahan-bahan ( 5 orang )

5 ekor ikan keli sederhana besar
1 keping asam gelugur/asam keping
secubit gula
secubit garam dan kunyit
minyak untuk menumis
Bahan dikisar :
20 biji cili api
10 biji cili merah

Cara-cara

1. Bersihkan ikan keli. Gunakan limau nipis dan daun limau purut untuk hilangkan hanyir


2. Lumur ikan keli dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing dan ketepikan

3. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Masukkan gula dan asam keping hingga garing.

4. Angkat dan tuang di atas ikan keli gereng tadi. 


No comments:

Post a Comment