Wednesday, September 29, 2010

-special resipi dari Kelate-

sambal mangga/pauh

Bahan2:
- 3 ekor ikan sardin@ kembung (dibakar n amik ec)
- 2 biji pauh/mangga yg belum masak
- 10 tangkai cili api
- garam

Cara2:
- blend @ gunakan lesung tuk lumatkan ec ikan
- lumatkan cili api
- lumatkan mangga
- masukkan garam
- gaul

sambal mangga/ kuini belacan

Bahan2:
- 1 biji mangga masak/ kuini
- 3 tangkai cili besar (merah)
- sedikit belacan
- garam

Cara2:
- Lumatkan cili besar+mangga yg dimayang halus
- masukkan belacan n garam
- Hidangkan


acar timun

Bahan2: 
- 2 batang timun (dimayang halus/dipotong bulat n nipis)
- carrot (di potong nipis)
- kubis (dihiris halus)
- 3 tangkai cili merah/cili api (merah)
- 2 ulas bawang merah/besar
- cuka makan
- gula
- garam

Cara2: 
- gaulkan cuka+gula+garam+bwang merah yg dimayang halus
- masukkan timun+carrot+kubis
- gaul rata

sambal tempoyak

Bahan2:
- ec durian
- 15 tangkai cili api(merah)
- garam

Cara2:
- lumatkan kesemua bahan n gaul


~~~~~~~~~~~~best to try~~~~~~~~~~~

No comments:

Post a Comment