Bahan-bahan
- Agar-agar satu peket
- Air penuhkan 3/4 periuk (periuk yg saiz 'sedang')
- Gula pasir secukup manis/rasa
- Daun pandan sehelai dua
- 2 biji telur ayam
- 2 cawan santan pekat
- Sedikit pewarna hijau
Cara-cara
- Basuh agar2 dan masukkan dlm periuk yg diletak air 3/4 penuh.
- masukkan juga gula pasir, daun pandan dan pewarna hijau ke dalam periuk dan biar mengelegak sampai agar2 hancur lebur
- Di satu mangkuk yg lain. Masukkan santan dan telur. Satukan hingga sebati.
- Apabila agar2 yg dlm periuk tadi betul2 dah hancur lebur, masukkan campuran santan dan telur tadi.
- Biarkan bhn menggelegak sekali sahaja, kacau dan tutup api.
- Masukkan dlm bekas yg disukai / loyang... biarkan sejuk dan boleh makan.
Puding Jagung
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung kastad
- 1 cawan jagung manis
- 3/4 cawan gula
- 3 cawan air
- 1 1/2 cawan susu cair
- Koktail buah
Cara-cara
- Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
- Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
- Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah koktail dll.
No comments:
Post a Comment